top of page
kanazawa-castle-5194913_1920.jpg
Macro analyse
De trend analyse

Met deze macro analyse wordt de externe omgeving van Rituals in kaart gebracht. Door middel van de analyse worden de kansen en bedreigingen van de externe omgeving van Rituals naar voren gehaald. Voor de externe analyse is gebruik gemaakt van de DESTEP analyse.

sankeien-gardens-1088419_1920.jpg
DESTEP Analyse
Concurrentie
Demografisch

De komende jaren staan er grote demografische verandering te wachten. Veranderingen zoals vergrijzing, bevolkingskrimp of de sterke groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, zullen een grote impact gaan hebben op de retail. 

​

Voor de online wereld liggen hier echter ook uitdagingen, de nieuwste generaties zijn namelijk letterlijk geboren in de digitale wereld, van deze generatie is het inmiddels bekend dat het steeds lastiger wordt om hun aandacht vast te houden, de volgende uitdaging ligt immers een click of swipe verder… 

​

Volgens de laatste onderzoeken treedt er namelijk steeds meer urbanisatie op, men vertrekt namelijk steeds meer richting de stedelijke gebieden, hierdoor ontstaat een geleidelijke uitbreiding van de intensief bewoonde gebieden, waardoor Nederland steeds meer dichtbevolkt raakt. Rituals is erg gericht op fysieke winkels, zodat de consument optimaal kan genieten van de winkel- en merkbeleving, hierdoor is Urbanisatie voor Rituals wel te zien als een positief ontwikkeling.

Economisch

De health- en beauty branche, waaronder Rituals valt, behoort tot de top 5 branches met de grootste online bestedingen en dit groeit samen met de branche nog steeds gestaag door. Door de komst van het Covid-19 virus, is de E-commerce markt sinds maart 2020 flink gestegen. Zo steeg de online consumentenuitgaven volgens Thuiswinkel.org met 60%. 

​

Maar er zit ook een keerzijde aan de stijging van online consumentenuitgaven, de consumenten verwachten dat de producten steeds sneller geleverd kunnen, wat een hoge druk uitoefent op de postorderbedrijven.

​

Daarnaast wordt omnichannel een steeds belangrijker onderdeel in de Customer Journey, de klant verwacht dat de merkbeleving over de verschillende kanalen op elkaar afgestemd moeten zijn, en het liefst nog gepersonaliseerd naar hun voorkeuren.

​

De prijsbewustheid van de consument neemt verder toe. Consumenten kopen na de economisch mindere tijden steeds bewuster hun producten, afwegingen worden gemaakt op basis van prijs/kwaliteit, duurzaamheid en transparantie hierin.

Economisch1.jpg
Sociaal-Cultureel

Als we kijken naar trends in sociaal-cultureel opzicht, vallen er een aantal zaken op. Zo is er een trend te zien, waarbij de vraag naar persoonlijk contact door consumenten steeds groter wordt. Daarnaast wordt de merkbeleving voor consumenten steeds belangrijker. Merken onderscheiden zich van hun concurrentie door voor de consument een hele experience rondom het merk te maken.

Daarnaast blijven schoonheidsidealen van de consument veranderen en daardoor kan het zijn dat de behoefte aan bepaalde cosmeticaproducten verschuift.

Technologisch

In technologisch opzicht valt te concluderen dat het gebruik van digitale informatie en apparaten toeneemt. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen in e-commerce voor de retailbranche. Zo kunnen zij zich focussen om een eigen app of webshop te lanceren om zo nog beter aan de behoefte van hun klant te kunnen voldoen.

​

Daarnaast zijn er de laatste tijd grote sprongen gemaakt in Machine learning. Machine learning zorgt ervoor dat niet elke taak meer handmatig hoeft te worden uitgevoerd en dat, door middel van zogeheten algoritmes, persoonlijke aanbevelingen voor de klant kunnen worden gedaan. Dit kan betekend voor Rituals, dat zij door het gebruik van deze techniek hun klanten nog gemakkelijker digitaal kunnen bedienen.

Ecologisch

De ecologische trends rondom duurzaamheid transformeren langzamerhand in een leefstijl. De duurzaamheidsaspecten van producten wordt steeds belangrijker en daarbij is er een opmars te volgen in de deeleconomie en de circulaire economie. Deeleconomie is niet relevant voor de cosmeticabranche, omdat producten niet gedeeld kunnen worden met andere. Echter, de circulaire economie is van groot belang voor de cosmeticabranche. Vrijwel elk cosmetica-product is verpakt in kleine hoeveelheden. Dit heeft grote gevolgen voor de plastic voetafdruk die bedrijven zoals Rituals hebben. De nadruk op hergebruik van producten wordt steeds belangrijker. En bedrijven spelen daarop in.. veel cosmetica bedrijven werken tegenwoordig met refill-verpakkingen om de verpakking her te gebruiken. Verwachting is dat deze trend zal doorzetten en het nieuwe normaal wordt voor verpakkingsmateriaal.

Politiek-Juridisch

De maatregelen rondom het Covid-19 virus heeft de winkelervaring van Rituals helaas doen beperken. Zo mag het bedrijf, volgens het Protocol van de Nederlandse overheid, geen product samples meer aanbieden, zijn er regels voor een maximaal aantal bezoekers per winkel en moeten de winkels beschikken over stickers met een verplichte looproute. Daarnaast zijn er ook beperkende maatregelen omtrent personeel, werknemers met vermoeidheidsklachten en/of koorts moeten verplicht thuisblijven, dit geldt ook als een persoon uit hetzelfde huishouden koorts heeft.

​

Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te definiëren, zoals verruiming van werktijden, een toename van kleine (tijdelijke) contracten, nog meer inzet van jongeren (studenten en scholieren), dit biedt weer minder perspectief voor de ouderen in de arbeidsmarkt. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de komst van de WAB (Wet Arbeid in Balans), hiermee wil de overheid het verschil tussen vast- en flex werken verkleinen en vaste contracten aantrekkelijker maken. 

Voor de toekomst rondom e-Commerce moet de nieuwe presentatie door de Europese Commissie over Digital Services Act eind 2020 worden afgewacht. Daarin wordt o.a. een vernieuwing van de huidige eCommerce-richtlijn met (nieuwe)aanvullende regels voor online platforms zoals Airbnb.

Ecologisch.png

©2020 door Timo Benschop, Natasja Stienstra, Stefan Koelewijn & Lars Ossendrijver

Hogeschool Utrecht | minor MKB adviseur | Marketingplan Rituals

  • Timo Benschop
  • Stefan Koelewijn
  • Lars Ossendrijver
  • Natasja Stienstra

Timo Benschop

Stefan

Koelewijn

Lars
Ossendrijver

Natasja

Stienstra

bottom of page